Ce este și ce nu este well-being?

Fjords

Articol de: Dana Badea, www.cariere-online.ro

Există oare o reţetă pentru a ajuta angajații să se simtă bine tot timpul? Mulţi oameni de ştiinţă susţin cu tărie ideea că factorul motivant în comportament este dorinţa de a evita durerea, stresul şi de a găsi plăcerea în ceea ce faci. Este suficient pentru a putea vorbi despre well-being (starea de bine)?

Starea de a fi fericit, sănătos și prosper

De multe ori ceea ce definim ca stare de bine poate fi greşit. De la mijlocul secolului al XX-lea, cercetătorii Gallup au început să exploreze elementele definitorii ale stării de bine. Împreună cu economişti şi psihologi consacraţi, specialişti din domenii conexe, Gallup a început să cerceteze elementele comune ale acestui nou concept, well-being, în peste 150 de ţări. Contrar părerii majorităţii oamenilor, well-being nu înseamnă doar a fi fericit. Nici doar a fi bogat, a avea succes sau doar a fi sănătos. În realitate, concentrarea doar pe unul dintre aceste elemente enumerate mai sus poate crea frustare şi chiar să ducă la eşec. Gândiţi-vă la numărul persoanelor care îşi alocă în mod excesiv timpul şi energia doar către carieră, în detrimentul vieţii personale şi a relaţiilor de prietenie. E o greșeală să tratăm domeniile cele mai importante ale vieţii noastre ca şi cum ar fi independente, necorelate. Ele sunt interdependente.

Well-being este o combinaţie între plăcerea pentru ceea ce facem zi de zi, calitatea relaţiilor de prietenie, securitatea finanţelor noastre, starea de sănătate şi mândria de a contribui la dezvoltarea comunităţii din care facem parte, este concluzia studiului Gallup. În urma cercetării au rezultat cinci dimensiuni distincte sau factori statistici constituenţi ai well-being-ului.